lördag 28 april 2012

Comeback och fiasko

Jag har tillslut plockat upp min Bohusstickning som har vilat sedan januari. Njutningen blev inte långvarig. Jag satte mig precis på mina extremtunna 2mm stickor. De gick av på två ställen. Nu får den vila igen och jag hoppas på att hitta ett par 2mm stickor imorgon på vägen upp till Norge igen. Det är inte då många garnaffärer som har öppet på söndagar men jag hoppas på att Stoff&Stil ska ha en.

Det är så kul att följa vad ni andra gör trots att jag själv har legat på latsidan.

onsdag 18 april 2012

Ack så vackert

men ack så långsamt...varje varv ger c:a 30 minuters njutfull stickning:-)

måndag 16 april 2012

hjälp?



Som svar på Pollivers/Louises inlägg den 12:e april ska jag försöka berätta hur jag har gjort för att slippa sticka slätstickning på fyra delar och i stället sticka runt - åtminstone mest.

Det kan hända att det här blir seklets tristaste blogginlägg. I så fall kan väl någon vänlig Bohusstickerska vara snäll och radera det? Att det är nördigt och insnöat bör inte anses vara skäl nog att radera, det är ju själva vitsen.

Till saken. Efter oket delade jag upp maskorna på fyra delar. Skarven hamnar då mellan bakstyckets högerkant och högerärmens bakre kant, så första delen blir höger ärm, sedan kommer framstycket, höger ärm och sist bakstycket.

Sedan började jag sticka bakstycket fram och tillbaka och gjorde ökningar enligt mönstret. De extra kantmaskorna hoppade jag över. Jag gjorde ökningarna några maskor in eftersom garnet är så tunt och det lätt blir knöligt där ute i kanten. När alla ökningarna var klara tog jag itu med framstycket.

Också framstycket stickade jag till att börja med fram och tillbaka. Förkortade varv parallellt med likadana ökningar som på bakstycket (också några maskor in även om beskrivningen är lite oklar på den punkten). När även alla ökningar på framstycket var klara satte jag ihop bak och fram och började sticka runt.

På bilderna har jag lagt en rosa garnpil där rundstickningen börjar.

När det blir dags för ärmarna tänker jag göra på motsvarande sätt med dem: göra alla ökningar innan jag börjar sticka runt. Då tänker jag mig att det bredaste stället på ärmen, där jag börjar sticka runt, ska passa fint vid den rosa pilen.

Hoppas att det här kan vara till hjälp för någon som liksom jag föredrar att sticka på rundsticka!







fredag 13 april 2012

oket

här kommer bild på det gotiska fönstret i rosa. snart halvvägs.


torsdag 12 april 2012

Hjälp.

Efter en månads paus försöker jag ge mig på att sticka vidare på min Blå Blomman-jumper. Dessvärre känner jag mig fortfarande förvirrad. Jag ska erkänna att jag helt enkelt inte fattar hur jag ska gå vidare trots att jag läst både kommentarer, inlägg här på bloggen och länkarna Maria O tipsade om. Känner mig rätt så dum faktiskt... Men, till mitt försvar måste jag säga att jag har inte jättestor vana av att sticka tröjor så det kanske är det. Hoppas det. :) Hursomhelst så känns det som det är de förkortade varven och ökningarna som är den stora utmaningen för mig, inte oket som jag trodde från början.

Har ni tid och ork att försöka förklara för mig? Jag har spaltat upp mina frågor så gott jag kunnat. Jag vill också tillägga att jag vill sticka allting på rundsticka och inte dela upp styckena i fram- och bakstycke (kanske därför som jag är som mest förvirrad kanske).


Fråga 1.
OK, vi börjar med den lättaste frågan. På Blå Blomman ska man enligt mönstret fördela maskorna direkt efter oket är färdigt vid höger axel bak d.v.s. bakstycke, vänster ärm, framstycke och höger ärm. Det borde ju betyda att det blir tvärtom sen när tröjan kommer på rätt håll, eller hur? Alltså, höger ärm blir vänster ärm och tvärtom eftersom man stickar tröjan uppochner.


Fråga 2.
Ska man vänta med att sätta ihop fram- och bakstycket tills de förkortade varven är färdiga? Alltså sticka förkortade varv på en rak sticka och sen sätta ihop styckena. Eller ska man fördela både fram- och bakstycket på en rundsticka och sticka dem tillsammans (och hålla tungan rätt i mun när det kommer till parallella ökningar och förkortade varv)?


Fråga 3.
Svaret på fråga nummer 3 beror lite på svaret på fråga 2. Om man stickar fram- och bakstycket parallellt så borde man väl sticka ungefär så här (se originalmönstret nedan):
Varvet börjar höger bak. Jag stickar slätstickning hela bakstycket. När jag kommer till framstycket stickar jag 6 maskor, tar fram garnet, lyfter en maska, garnet tillbaka, vänder arbetet, flytta tillbaka den lyfta maskan. Sen stickar jag avigt tillbaka – fortsätter sen runt bakstycket (som är utan ökningar även detta varv) och stickar därefter ett förkortat varv på den andra sidan av framstycket (den här gången från avigsidan.) Sen vänder jag igen, stickar tillbaka och då är det dags för ökningar på bakstycket.

ORIGINALMÖNSTRET SÄGER (storlek small):

BAKSTYCKE:
Sticka 2 v och lägg upp för söm 1 m ytterst i varje sida under första v.
Öka 1 m i varje sida vart 4:e v 2 ggr.
Öka 1 m i varje sida vartannat v 14 ggr.
Antal maskor = 150 m
Lägg upp i varje sida 7 m
/Sedan fortsätter det med rak stickning och minskningar./

FRAMSTYCKE:
Förkortade varv:
- Börja på framstyckets högra sida (med rätsidan mot dig). Lägg upp 1 m för söm i ytterkanten. Sticka 6 m. Tag garnet till framsidan mot dig. Lyft nästa m. Garnet tillbaka. Vänd arbetet. Flytta tillbaka den lyfta m. Sticka avigt tillbaka. Öka vid ärmhålet 1 m innanför 2–3 m på samma sätt som på bakstycket samtidigt som det förkortade varvet fortsätter.

- På nästa varv från rätsidan stickas 5 m förbi tidigare varvs vändning. Sno garnet runt nästa m som flyttats tillbaka osv. Sticka på detta sätt 5 m längre varje varv sammanlagt 9 ggr. Framstycket har nu ökat 20 v i sidan. Sticka andra sidan av framstycket lika men börja från avigsidan. Glöm inte att lägga upp 1 m för söm samt öka vid ärmhålet på samma sätt som bakstycket. (Halsringningen fras på detta sätt ner 20 v.)

-Sticka hela v fortsättningsvis och öka vid ärmhålen på samma sätt som på bakstycket. Sticka resten av framstycket som bakstycket. Sidsömmar och ärmhål skall vara lika långa på fram- och bakstycke.



Fråga 4.
Frågor kring ökningar. På framstycket: ”Öka vid ärmhålet 1 m innanför 2–3 m på samma sätt som på bakstycket samtidigt som det avkortade varvet fortsätter.” Vad menas med det? För på bakstycket står det att man ska öka i sidan och inte 2–3 maskor in. Åtminstone uppfattar jag det inte så...


Fråga 5.
Jag läste någonstans på Ravelry att man kan lägga till de extra sömmaskorna trots att det inte behövs, för att det inte ska strula med ökningarna senare. Har ni gjort det?


Hoppas ni orkar läsa allt... Jag är tacksam för alla tips och förklaringar jag kan få. Jag är nästan beredd att ge upp. Fast det är inte riktigt min grej. ;)

onsdag 11 april 2012

Ny här.

Hej Heter Kristina och stickar väldigt lite numera mot vad jag har gjort. kom någon liten person för 14 månader sedan och där försvinner mycket tid. Men efter lite stiltje så har jag stickat gra tröjor och kofta till Lilleman. Har lyckats få några gamla UFOn klara. Men nu är det fokus på att komma igång med bohuskoftan. Inköptes 2010 eller var det 2009 på Grötö, jaja, årtal är väl sak samma. Startade med oket någon gång höggravid och sedan åkte den ner i en påse. Nu har jag lyckats sticka 32 varv på diagrammet och känner mig jättenöjd, vilket garn och vilket pill. Bloggar på leftknit.blogspot.se.

Edit! Glömde ju skriva att det är Gotiska fönstret i rosa som jag stickar.

fredag 6 april 2012

Mina muddar

Blå skimmer är klara.
Nu dröjer det tills jag ger mig på Bohusstickning igen!